ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Μέχρι σήμερα τα παλαιά μέταλλα σε κατοικίες και εργοτάξια συνέλεγαν οι γνωστοί σε όλους παλιατζήδες. Η συλλογή και η μεταφορά αυτών των μετάλλων σήμερα γίνεται από εταιρείες και οργανισμούς που ειδικεύονται στον τομέα της ανακύκλωσης με σεβασμό στο περιβάλλον. Επίσης, η ανακύκλωση από εταιρείες και οργανισμούς έχει επιπλέον και οικονομικά οφέλη, καθώς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν καθαρίζουν απλά τους χώρους όπου υπάρχουν παλαιά μέταλλα, αλλά καταβάλλουν και το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΜΟΡΦΑ

Γνωρίζεις ότι πολλές πυρκαγιές κάθε χρόνο που καταστρέφουν τα Ελληνικά δάση προκαλούνται από την ρίψη πλαστικών και μεταλλικών ρύπων; Η ανακύκλωση δεν είναι φιλοσοφικό ρεύμα αλλά αναγκαιότητα!

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ

Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης “recyclables” ή “recyclates”, μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.

Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.

ΣΗΜΑΣΙΑ

  • Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
  • Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
  • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
  • Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.
  • Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
  • Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
  • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!

Ανακυκλώνοντας άχρηστα υλικά δίνεις αναπνοή στον πλανήτη μας και βοηθάς εσένα και τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, όμως, έχεις και οικονομικό κέρδος καθώς μετατρέπεις τα άχρηστα σε ωφέλιμα. Γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει τη συλλογή και τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.